Како смо почели

Наше удружење оформљено је у веома тешким околностима 2002.год., у Гњилану, граду који је претрпео велику трагедију након уласка НАТО снага (прогони, киднаповања, убиства, страх, неспокој и неизвесност за преостале Србе). У таквој ситуацији деца са подручја Косовског Поморавља била су најугроженија и најнезаштићенија. Њихово детињство свело се на полицијску и војну пратњу од куће до школе, које су у почетку биле под шаторима, уз сталну стрепњу родитеља.

У таквој ситуацији родила се идеја за оснивањем једне невладине организације која би се борила за децу из најугроженијих средина. „Дечја радост“ је управо та организација која је, уз помоћ добрих људи и, нарочито, православне цркве, увек успевала да обезбеди бар минимална средства за дечје боље данас и боље сутра.

Велика незапосленост, недостатак слободе кретања, све мање помоћи за српску заједницу, недостатак возила за превоз ученика од куће до школе и назад, изузетно лоши услови у којима се изводила настава, слаба здравствена заштита, недостатак уџбеника и школског прибора – све то додатно оптерећвала и угрожавала развој деце.

Да бисмо остварили своје активности и помогли деци у припремама за њихово касније активно учешће у друштву потребна нам је ваша подршка и помоћ. Тренутак јесте тежак, али ми смо своје циљеве зацртали у нашем акционом плану – а све то са једном једином жељом: да останемо и опстанемо на Косову и Метохији, те да живот деце учинимо лепшим, богатијим, осмишљенијим и слободнијим.

„Дечја Радост“ из Гњилана, регистрована је при Администрацији Уједињених Нација у Приштини као Невладина организација Удружење „Дечја Радост“, ДЕРАС, са седиштем у Гњилану, регистарског броја: 5102016-2, 23.5.2003. године.

Регистрована је као удружење грађана 31.12.2003. при Министарству за људска и мањинска права Србије и Црне Горе на регистарском листу бр. 2220, под редним бројем 6083.

Видео снимци

Покровитељ рада организацијеПријатељи организације


Слава организацијеRSS
Follow by Email