У оквиру пројекта „Вратимо осмех деци“ под покровитељством Министарства за Косово и Метохију Републике Србије реализована је акција „Ученици Космета у школским клупама Суботице“. 

Ђаци ОШ „Соња Маринковић“ угостили су и били домаћини 43 децe са Косова и Метохије.
Ученици, гости и домаћини, заједно су присуствовали часовима и учествовали у ваншколским активностима.

У школи „Соња Маринковић“ предметна настава реализује се у кабинетима. Ученици са Косова и Метохије показали су велико интересовање за сам инвентар кабинета, као и за наставна средства (компјутер, пројектор…).

Од бројних кабинета у школи деци се највише свидео кабинет биологије, у ком су имали прилику да виде разноврсне експонате које су сакупљала деца уз консултације са наставницима.
Ученици су се активно укључивали у процес рада на часу. Тешко је издвојити некога од деце, јер су сви ђаци активно учествовали у раду, али су суботички наставници посебно приметили Михајла Ђорђевића, Милоша Марковића, Мирослава Тасића, Душана Стајића и Наташу Ковачевић као ученике који су се изузетно залагали и показали завидно знање на часовима.

Наставник биологије је у оквиру свог часа организовао квиз и том приликом су сва деца имала прилику да презентују научено, као и да стекну нека нова знања. Екипе у квизу су биле мешовите тј. састављене од ученика са Косова и Метохије и домаћина.

Наставно особље школе је у разговору Стручним тимом НВО „Дечја радост“ навело како су деца са Косова и Метохије много озбиљнија и одговорнија; стиче се утисак да су много зрелији од својих вршњака.

Ученици гости су наводили да постоји разлика у наставном особљу у Суботици и Косову и Метохији тј. да су у Суботици наставници мање рестриктивни и толерантнији него у школама из којих гости долазе. Такође су наводили да су суботички ђаци много слободнији у опхођењу са наставницима.
Ваншколске активности су организоване у виду излета и посета. Ученици Косова и Метохије су са домаћинима посетили СКЦ „Свети Сава“, где им је приређен пригодни програм, потом Дечје позориште – представу „Камено срце“, као и Забавни парк у Палићу.

Организовани су излети у ЗОО врт на Палићу и на Панонију, где су имали прилику да се друже са Мињом Суботом и Рашом Поповим, о оквиру манифестације „Сусрет 1000 деце“.

У оквиру акције у школи гостовао је и Ансамбл народних игара и песама из Грачанице. Овај величанствен догађај су имали прилику да виде сви заинтересовани становници Суботице.
И поред обавеза у школи и ваншколских активности деци је остало довољно времена за додатно упознавање и дружење.

Кроз учешће у овој акцији дошло је до стварања социјално-емотивних веза код деце, као и до упознавања и прихватања различитости. Надамо се да су се деца учешћем у акцији ослободила, бар за тренутак, ружне свакодневнице и осетила слободно, јер – по њиховим речима – слобода им највише недостаје.

Please follow and like us:
Pin Share
RSS
Follow by Email