Традиционална, шеснаеста по реду „Школа пријатељства“ у организацији „Наше Србије“ и под покровитељством компаније „CRH Србија“ се реализовала од 15. до 27. јула у хотелу Бели бор на Тари.

И ове године деца су на Тари време проводила у дружењу и учењу о Србији, њеној култури, традицији и везама између Србије и Русије. Поред 30 деце са Косова и Метохије која су на Тару дошла у организацији УГ Дечја радост Гњилане, на Тари су била деца из Поповца, Црне Горе, Републике Српске и Русије. Деца са косова и Метохије су из Цернице, Горњег Ливоча, Кметовца, Понеша, Партеша. Доње Будриге, Пасјане,Шилово, Станишор, Коретиште из општине Гњилане; Бинач општина Косовска Витине; Великог Ропотова, Одевца општина Косовска Каменица; Батусца општина Косово Поље; Сувог Грла ,Бање општина Србица. Њихов боравак на Тари су омогућили Канцеларија за Косово и Метохију, Аеродром „Никола Тесла“, удружење „Наша Србија“.

„Школа пријатељства“ је заснована на заједничким активностима у радионицама образовно-васпитног садржаја под називом „Српско-руски код“. Основни задатак ових радионица је неговање и очување националног идентитета кроз упознавање са језиком, традицијом, културом, вером и историјом сопственог народа, као и упознавање деце са основама, снагом и важности српско-руских односа кроз историју. Поред програмских радионица „Српско-руског кода“,„Школа пријатељства“ је ове године понудила и радионице забавно-спортског садржаја, школе фудбала, кошарке, тениса, борилачких вештина и ритмичке гимнастике, као и креативне радионице попут школе музике, сликања, етнологије, екологије и извиђача, које имају за циљ да код деце развију таленат, креативно мишљење и тимски дух.
Средишњи догађај „Школе пријатељства“ је био традиционални „Дан руско-српског пријатељства“, који је у суботу, 23. јула, окупио бројне угледне госте, добротворе и партнере „Наше Србије“ из земље и иностранства. Била је то уједно и прилика да деца прикажу делић у кампу стеченог знања и научених вештина

Please follow and like us:
Pin Share
RSS
Follow by Email