И ове године на традиционалној, седамнаестој по реду „Школи пријатељства“ деца су на Тари време проводила у дружењу и учењу о Србији, њеној култури, традицији и везама између Србије и Русије.

Поред деце из Поповца, Параћина, Мајданпека, Црне Горе, Републике Српске и Русије, традиционално је на Тари било и 45 оро деце са Косова и Метохије из: Церницe,Горњeg Ливочa, Кметовцa, Понешa, Партешa, Параловa, Доњe Будригe, Шиловa, Станишорa, Г.Кусцa из општине Гњилане; Ропотовa, Кормињанa општина Косовска Каменица;Батусца општина Косово Поље; Бабиног Моста општина Обилић и Грачанице, чији су боравак на Тари омогућили: Канцеларија за Косово и Метохију, Аеродром „Никола Тесла“, удружење „Наша Србија“, Војна установа „Тара“…….

Захваљујући сарадњи организације „Наша Србија“ са Одељењем за рад са децом и омладином Светог Синода Руске Православне Цркве и Фондом за социјалне и културне иницијативе, чији је оснивач супруга Премијера Руске Федерације Дмитрија Медведева, Светлана Медведева, гости на Тари била су и деца из Русије, као и деца из Придњестровске Молдавске Републике захваљујући Дњестровско прутском аналитичком центру из Придњестровља.

Хотел „Бели бор“ на Тари традиционално је био домаћин и овогодишњег хуманитарног кампа, и у периоду од 14. до 24. јула угостио преко 200 учесника.

„Школа пријатељства“ као јединствено место дружења, креативности, љубави и искреног пријатељства, реализује се сваког лета од 2001. године, а њен основни циљ је окупљање српске деце обухваћене програмима организације „Наша Србија“, а која живе у српским енклавама на Косову и Метохији и у земљама у региону, као и очување српског националног идентитета. Временом је Школа пријатељства прерасла у место сусрета деце различитих националности, доминантно српске и руске, али и припадника других пријатељских народа, чиме „Школа пријатељства“ доприноси изградњи здравих, на толеранцији и поштовању заснованих односа међу нашим земљама.

„Школа пријатељства“ у себи обједињује све аспекте рада са децом и заснована је на заједничким активностима у радионицама образовно-васпитног садржаја под називом „Српско-руски код“. Основни задатак ових радионица је неговање и очување националног идентитета кроз упознавање са језиком, традицијом, културом, вером и историјом сопственог народа, као и упознавање деце са основама, снагом и важности српско-руских односа кроз историју. Поред програмских радионица „Српско-руског кода“, „Школа пријатељства“ нуди и радионице забавно-спортског садржаја, вођене од стране стручњака различитих профила – школе фудбала, кошарке, тениса, борилачких вештина и ритмичке гимнастике, као и креативне радионице попут школе музике, сликања, етнологије, екологије и извиђача, које имају за циљ да код деце развију таленат, креативно мишљење и тимски дух.

Средишњи догађај „Школе пријатељства“ ове године био је традиционални „Дан руско-српског пријатељства“, који је у суботу, 22. јула, окупио бројне угледне госте, добротворе и партнере из земље и иностранства: Амбасадора Руске Федерације Чепурина, заменика директора канцеларије за КиМ Владе Републике Србије Жељка Јовића, Драгана Владисављевића директора Канцеларије за координационе послове у преговарачком процесу са привременим институцијама самоуправе у Приштини и многи други.

Било је то уједно и прилика да деца прикажу делић у кампу стеченог знања и научених вештина, као и да свечаним програмом захвале свима који су препознали важност „Школе пријатељства“ и помогли њено одржавање.