Ове године 18. међународни камп «Школа пријатељства» се реализовао од 15. до 27. јула на Тари . У организацији УГ «Дечја радост» Гњилане ове године је на кампу учествовало педесеторо деце са Косова и Метохије, под покровитељством Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије, аеродрома Никола Тесла Београд и Електромреже Србије. У кампу су поред деце са Косова и Метохије учествовала деца из Поповца, Параћина, Републике Српске, Црне Горе, Молдавије и Русије.

У «Школи пријатељства» реализоване су заједничке активности у радионицама образовно-васпитног садржаја под називом «Српско-руски код». Основни задатак тих радионица је неговање и очување националног идентитета кроз упознавање са језиком, традицијом, културом, вером и историјом народа Србије и региона.

Осим тога деца су учествовала и у радионицама забавно-спортског садржаја – школе фудбала, кошарке, тениса, борилачких вештина и ритмичке гимнастике, као и креативним радионицама попут школе музике, сликања, етнологије, екологије и извиђача, које имају за циљ да код деце развију таленат, креативно мишљење и тимски дух.

Програм забавно-културног карактера је веома пријао деци и радо су укључивала у понуђене активности. Активности : «Ја имам таленат», «Шизфриз», маскенбал само су неке од многих у којима су деца учествовала.

Дружење са мађионичарем је обрадовало сву децу која су са занимањем пратила изведбу мађионичара и покушала да проникну у тајне трикова. Деца су уживала у активностима и излетима који су реализовани.

Излет на Мокру Гору уз вожњу Шарганском осмицом је био доживљај за малишане.

Школа пријатељства прерасла je у место сусрета деце различитих националности, доминантно српске и руске, али и припадника других народа, чиме «Школа пријатељства» доприноси изградњи здравих, на толеранцији и поштовању заснованих односа, међу нашим земљама што је препознао УНЕСКО.

Средишњи догађај «Школе пријатељства» је традиционални Дан руско-српског пријатељства, који је у недељу, 22. јула, окупио бројне угледне госте, добротворе и партнере из земље и иностранства. Било је то уједно и прилика да деца прикажу део у кампу стеченог знања и научених вештина.

УГ „Дечја радост“ Гњилане

Please follow and like us:
Pin Share
RSS
Follow by Email