Овогодишња Школа пријатељства деветнаеста по реду одржала се у периоду од 24. јула до 5. августа 2019. године, у хотелу „Бели бор“ на Тари. У Школи пријатељства је учествовало 250 деце учесника, а поред деце која су дошла из српских енклава на Косову и Метохији у овој јединственој Школи пријатељства боравила су и деца из Црне Горе, Републике Српске као и група руске деце који су били гости у кампу. Деца су заједно учествовала у креативним и спортским радионицама као и у осталим пратећим садржајима намењених њиховом узрасту и интересовању.


Деца с Косова и Метохије немају често прилику да учествују у оваквим пројектима који благотворно делују како на њихов психо-физички развој тако и на њихову социјализацију уз постојање разноврсних могућности да развијају своје потенцијале, искажу своје таленте, открију многа нова сазнања, али и да стекну дивна пријатељства. За децу из српских енклава на Косову и Метохији боравак у природном амбијенту планине Таре у сваком смислу представљало је јединствену прилику да се у пријатељском окружењу слободно крећу, друже, уче и уживају са својим вршњацима и на неко време забораве на сурову реалност са којом се свакодневно суочавају у крајевима из којих долазе. Осим креативних и спортских радионица деца су имала прилику да виде Шарганску осмицу и да се возе чувеним возићем Ћиром.
Промоција збирке песама „Каљави опанци“ аутора Зорана максимовића – директора организације „Дечја радост“ био је један од културних догађаја којије обележио Школу пријатељства. Сам наслов упутио је присутне госте из Србије и Русије у једно прохујало време, доба каљавих друмова. А стихови су их подсетили на доба када су се из тог блата подизало и стварало, када се само уз добро укаљане опанке могло рачунати на добру берићетну годину и добар принос.
Школу пријатељства посетио је и његово преосвештенство владика милешевски Анастасије .

Please follow and like us:
Pin Share
RSS
Follow by Email