НВО „Дечја радост“ је у сарадњи са ОШ „Соња Маринковић“ из Суботице уз подршку Министарства за Косово и Метохију Владе Републике Србије у периоду од 16 до 24 октобра реализовала сада већ традиционални пројекат „Деци Космета са осмехом, заједно у школским клупама“.

Пројекат се састоји у томе да ученици са простора Косова и Метохије, 10 дана буду гости својих вршњака из Суботице и да заједно са њима присуствују настави и ваннаставним активностима.

Ове године у Суботицу је дошло 40-оро деце са Косова и Метохије ( Осојане општина Исток,Угљаре Општина Косово Поље, деца из општина Косовског Поморавља: Гњилане, Косовска Каменица, Косовска Витина) узраста од четвртог до осмог разреда и били су смештени су код својих вршњака из школе.

Осим похађања школе домаћини су за децу госте и њихове вршњаке са Космета приредили занимљив програм током боравка у Суботици.

Деца гости су заједно са својим домаћинима посетили Српски културни центар „Свети Сава“ где им је „Светосавска омладина“ приредила леп дочек.

Децу је обрадовао одлазак у ЗОО врт Палић, посета Салашу Ђорђевић позоришна представа и наравно незаборавно дружење на другарској вечери.

Трибина под називом „Живот, обичаји и традиција на Косово и Метохији“ је било добро посећена од стране родитеља и наставника школе.На трибини су

учествовали : Милан Мародић у име Српског културног центра, представник Српске правослване цркве, професор историје Радомир Нинков, и Зоран Максимовић НВО „Дечје радост“.

У току пројекта децу су посетили донатори и пријатељи организације Нада Момировић, власница Модне кућеМона и Велибор Пешић, представник Привредне коморе Београда, који су и присуствовали трибини.

Одушевљење је изазвао наступ Националног ансамбла Коло из Београда, које је у току двочасовног извођења представило сплет игара и песама из целе Србије.

Деца гости су активно учествовали на часовима.

Децу је посетио Млађан Ђорђевић, саветник председника Републике Србије, који је заједно са децом и осталим гостима уживао у мајсторијама чланова Националног ансамбла Коло. Концерту Националног ансамбла Коло су такође присуствовали Модест Дулић, Покрајински министар за омладину и спорт и Слободан Чампраг, члан градског већа задужен за образовање.

Гостима са Космета се посебно допала кабинетска настава као и велик број ученика у оквиру одељења.

Деци је ипак највише пријало дружење ван школе, одласци у шетње јер је по њохим речима слобода кретања то што им највише недостаје.

Пројекат су помогли:

Грађевинско предузеће “ЈАВОРНИК“ Суботица,

ЕЛЕКТО-ВОЈВОДИНА,ЕЛЕКТОДИСТРИБУЦИЈА-Суботица,

“МЛЕКАРА СУБОТИЦА“

„ВОДОВОД И КАНАЛИЗАЦИЈА „Суботица.

“ЏЕНТЕЛМЕНС ПАБ“Суботица

“АУТО-ХЕРМЕС Д.О:О Суботица,

Салаш „Ђорђевић „Суботица