Несебичност и пожртвованост људи, најбоље осликава слика раздрагане деце. Деца Косова и Метохије и њихови вршњаци из Суботице у протеклих пет година, су се дружила, заједно похађала наставу ,делили школске клупе, ужину…

Више од двестотине деце Косова и Метохије боравило је у Суботици. Више од стотину родитеља ове суботичке школе на челу са: Миленко Танасић, Драган Матејић, Небојша Митић и Љубомир Росић отворили су своја срца и врата својих домова и угостили малишане са Косова и Метохије.

Акција се сваке године реализују у октобру али по речима родитеља припреме за њу трају целе године. Не штедећи своје слободно време они током целе године раде на информисању јавности о значају акције као и на проналажењу донатора и спонзора који би подржали акцију.

Ови скромни људи не желе да излазе пред камере и промовишу себе јер им је највећи поклон осмех на дечјим лицима. Они су прави хероји данашњег времена.

„Живот нам враћа само оно што ми другима дајемо“. ( Иво Андрић)

Ова мисао је водиља родитељима суботичке Основне школе „Соња Маринковић“. Они су у сарадњи са хуманитарном организацијом „Дечја радост“ из Гњилане која брине о деци из најугроженијих средина и деци без једног или оба родитеља ове године у периоду од 28.09. до 07.10.2012. године органиовали традиционалну акцију „Деци Космета са осмехом, заједно у школским клупама“, Суботица 2012.

Ове године је обележен јубилеј ове акције, петогодишњица дружења деце са Косова и Метохије и ученика школе „Соња Маринковић“

Акција се састојала у томе да је 45-оро деце са Косова и Метохије боравило код својих вршњака из школе „Соња Маринковић“ и да су заједно са њима похађали школу и учествовали у ваннаставним активностима. Као и претходних година родитељи су у сарадњи са наставницима школе осмислили програм боравка деце тј. активности које су се реализовале ( обиласци, посете, ескурзије…).

Специфичност ове акције у односу на друге сличног карактера је што су родитељи ученика главни носиоци акције. Они проналазе донаторе и спонзоре који обезбеђују средства за превоз ученика са Космета до Суботице као и средства за реализују акције током боравка гостију са југа наше земље.