Четрнаеста по реду „Школа пријатељства“ Тара 2014., одржана на Тари у хотелу Бели Бор, ВУ Тара је и ове године успешно реализована.

Хуманитарна организација „Дечја радост“ је у сарадњи са сестринском организацијом „Наша Србија“ организовала боравак 20-оро деце са подручја Косова и Метохије у „Школи пријатељства“ на Тари.

У склопу припрема за Школу пријатељства,Тара 2014. године, деца са подручја Косовског Поморавља су боравила у манастиру Драганац.Том приликом деци је објашњен значај и циљеви „Школе пријатељства“.

На путу према Тари деца су посетила манастире у Овчарско-Кабларској клисури.

Активности које су се реализовале за децу у манастиру су : предавање о идентитету, култури, вери и традицији Срба-Српски код, верска настава-предавање о породици и час екологије.

„Школа пријатељства“ Тара 2014. се реализовала од 14.07. до 24.07.2014.године.

Деца из села, општина Гњилане, Косовска Каменица, Косовска Витина, Косово Поље,

и Липљан, су боравила на Тари у „Школи пријатељства“.

Школа пријатељства је понудила деци велики избор интересантних радионица. Програм радионица реализовао је стручни тим „Наше Србије“ а о здрављу се бринуло медицинско особље Института за здравствену заштиту деце и омладине из Новог Сада и прим. др Миодраг Срећковић.

Вечерњи програм за децу је био добро осмишљен кроз активности забавног и такмичарског карактера. Музички тобоган, маскенбал, Шиз-фриз(прављење фрузура), Игре без граница, Плес, Караоке такмичење, Покажи шта знаш и Ја имам таленат… само су неке од активности које су организоване и у које су се деца радо укључивала.

Деца су такође имала прилику да погледају и интересантне представе и то: «Заљубитис» и «Ко пева зло не мисли».

. Школа пријатељства у себи обједињује све аспекте рада са децом, базиране на психо-социјалној подршци која се остварује заједничким активностима у радионицама образовно-васпитног и забавно-спортског садржаја, вођеним од стране стручњака различитих профила. Посебност Школе пријатељства је концепт учења уз дружење, игру, креативност, откривање интересовања и сопствених потенцијала.

Све је осмишљено у циљу стицања знања и проширивања искуства из разних области. Програм је обогаћен посетама бројних угледних личности нашег јавног, културног и спортског живота.

Радионице које су се реализовале су : школа етнологије, школа глуме, певања и игара, сликања и вајарства, школа за извиђаче, школа фудбала, одбојке, кошарке, тениса, ритмичке гимнастике и школа компјутера.

Школу пријатељства су посетиле многе личности из јавног и културног живота наше земље.

У посети су били : Висока делегација Руске думе, изасланици Руског и Српског патријарха, представници разних компанија и естрадни уметници Жељко Самарџић и Гоца Тржан.

Деца су ишла на ескурзије у обиласку културно-историске споменике планине Таре и том приликом су могли да виде знаменитости ове прелепе планине.

Медијска пропраћеност Школе пријатељства је била успешна тако да је шира јавност имала прилику да прати манифестације и активности које су се дешавале.

Анимација деце овим пројектом је изузетно значајна јер пројекат има позитиван утицај на њихов живот.Кроз активности предвиђене пројектом деца су се растеретила и ослободила ружне свакодневнице која је свакодневно присутна на Косову и Метохији . Кроз дружење и школoвање са својим вршњацима из других градова, развила су се нова пријатељства и стекла нова знања а стечена искуства деца су пренела на своју околину, другове и породицу.