Традиционална акција „Деци Космета с осмехом заједно у школским клупама“ Суботица 2022. реализовала се у периоду од 2. до 11. септембра у Суботици. Акција се састоји у томе да деца Косова и Метохије бораве код својих вршњака из суботичких школа „Соња Маринковић“ , „Јован Јовановић Змај“, „Иван Горан Ковачић“ и „Јован Микић“ и заједно са њима похађају школу и учествују у ваннаставним активностима.

Ова акција представља јединствено место дружења, љубави и искреног пријатељства. Реализује се од 2008. године, а њен основни циљ је окупљање српске деце обухваћене програмима организације „Дечја радост“ која живе у енклавама на Косову и Метохији, дружење са вршњацима, упознавање културно-историјских знаменитости Суботице и похађање школе.

За децу из српских енклава на Косову и Метохији боравак у Суботици у сваком смислу представља јединствену прилику да се у пријатељском окружењу слободно крећу, друже, уче и уживају са својим вршњацима и на неко време забораве на сурову реалност са којом се свакодневно суочавају у крајевима из којих долазе.

Деца са Космета из места: Бабин Мост општина Обилић; Понеш, Шилово, Пасјане, Кметовце општина Гњилане, Кормињане општина Косовска Каменица; Врбовац, Грнчар, Бинач, Клокот општина Косовска Витина су боравила у Суботици десет дана и уживала у дружењу са вршњацима.

Током боравка у Суботици деца са Космета су са својим домаћинима посетила ЗОО врт Палић и уживала у шетњи обалом Палића, СКЦ„Свети Сава“, биоскоп Еurocinemа, Храм вазнесења господњег. Деца (гости и домаћини) су посетила Градску кућу и хуманитарни концерт „За наш Ораховац“.

За децу, родитеље и наставнике је организовано заједничко дружење на салашу на Палићу.

Ову акцију су помогли:
ГРАД СУБОТИЦА.
СДС ЛОС АНЂЕЛЕС(SAVE DISPLACE SERBS LOS ANGELES)- МИЛЕ НИКОЛИЋ
ЈАВОРНИК- СУБОТИЦА
МАНИРОСИ- СУБОТИЦА
МОДНА КУЋА „МОНА“- БЕОГРАД
ПАРКИНГ ПРОСТОР- СУБОТИЦА
ЕЛПИНГ- БЕОГРАД
ДРАГА ДРАГАШЕВИЋ- ТОРОНТО
МЛАЂАН ЂОРЂЕВИЋ- БЕОГРАД
ВЛАДИМИР ЦВЕТИЋ- БЕОГРАД
ДРАГАН МАТЕЈИЋ – СУБОТИЦА
НЕБОЈША МИТИЋ- СУБОТИЦА
МИОДРАГ ПОЛОВИНА- СУБОТИЦА
МИТАР И МАРИЈА ПЈЕВАЛИЦА- СУБОТИЦА
СРЕЋКО МИЛИЋ – БЕОГРАД