Традиционална акција „Деци Космета с осмехом заједно у школским клупама“ Суботица 2023. реализовала се у периоду од 1. до 10. септембра у Суботици.

Акција се састоји у томе да деца Косова и Метохије бораве код својих вршњака из суботичких школа „Соња Маринковић“ , „Јован Јовановић Змај“, „Иван Горан Ковачић“ и „Јован Микић“ и заједно са њима похађају школу и учествују у ваннаставним активностима.

Ова акција представља јединствено место дружења, љубави и искреног пријатељства. Реализује се од 2008. године, а њен основни циљ је окупљање српске деце обухваћене програмима организације „Дечја радост“ која живе у енклавама на Косову и Метохији, дружење са вршњацима, упознавање културно-историјских знаменитости Суботице и похађање школе.

Деца са Космета из места: Бабин Мост општина Обилић; Бање општина Србица; Партеш, Г. Кусце, Понеш, Станишор, Шилово, Пасјане, Кметовце општина Гњилане; Велико Ропотово, Кормињане општина Косовска Каменица; Бинач, Клокот општина Косовска Витина су боравила у Суботици десет дана и уживала у дружењу са вршњацима.

Током боравка у Суботици деца са Космета су са својим домаћинима посетила ЗОО врт Палић и уживала у шетњи обалом Палића, СКЦ„Свети Сава“, ергелу Келебија; Храм вазнесења господњег. Деца (гости и домаћини) су посетила Градску кућу где их је дочекао градоначелник Стеван Бакић и Јасмина Стевановић.

За децу, родитеље и наставнике је организовано заједничко дружење на Палићу.

Овогодишњу акцију помогли су:
-SAVE DISPLACED SERBS – LOS ANGELES
– ГРАД СУБОТИЦА
– ЈАВОРНИК ДОО – СУБОТИЦА
– Х.О.НАША СРБИЈА – БЕОГРАД
– УДРУЖЕЊЕ ТРГОВАЦА – СУБОТИЦА
– УОСТИТЕЉСКО ПРДУЗЕЋЕ – СПАРТАК – СУБОТИЦА
– СТУДНТКИ ЦЕНТАР – СУБОТИЦА
– DOO CALCIO SPED- SUBOTICA
– ДРАГА ДРАГАШЕВИЋ- ТОРОНТО
– Др МИРКО МРЂЕН – ЛОЗНИЦА
– САВА САМРЏИЋ – СУБОТИЦА